ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε.

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΡΗΣ

ΝΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

Αγαπητοί γονείς και μαθητές, καλωσορίσατε στη σελίδα του φροντιστηρίου μας. Στόχος μας η καλύτερη δυνατή επικοινωνία μαζί σας και η διαρκής ενημέρωση για όλα όσα αφορούν τη λειτουργία και τις παροχές του φροντιστηρίου μας

Στο Φροντιστήριό μας προετοιμάζουμε τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές. Η απόλυτη εξειδίκευσή μας στο χώρο των φιλολογικών και οικονομικών μαθημάτων, καθώς και η πολυετής πείρα μας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θέτουν από νωρίς τις βάσεις της επιτυχίας και διευκολύνουν τη δουλειά του υποψηφίου.

Άλλωστε, οι επιτυχίες μιλάνε για εμάς: με εισακτέους στα τμήματα στρατιωτικών σχολών, όπως ΣΣΑΣ Νομικής, ΣΣΑΣ Οικονομικών, ΣΜΥ, στις παραγωγικές σχολές των Αξιωματικών και Αστυφυλάκων ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικής, αλλά και στα υψηλής ζήτησης Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας όπως η Νομική, Φιλολογία, Παιδαγωγικά Τμήματα, Αγγλική Φιλολογία, Ψυχολογία και Οικονομικά Τμήματα, αποδεικνύουμε τη σκληρή μας δουλειά.

Το Φροντιστήριό μας άλλωστε είναι και πιστοποιημένο συνεργαζόμενο κέντρο της UNICERT (σύγχρονου Φορέα Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού, πιστοποιημένου από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και διαπιστευμένου από τον Ε.ΣΥ.Δ, τα πιστοποιητικά του οποίου αποτελούν απαραίτητο εφόδιο για προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο και διαγωνισμούς Α.Σ.Ε.Π.), αποκλειστικού αντιπροσώπου του Πανεπιστημίου FREDERICK της Κύπρου ( με έδρα τη Λευκωσία, ενώ σχολές και τμήματα λειτουργούν και στη Λεμεσό), το οποίο προσφέρει στον ελλαδικό χώρο προγράμματα σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο (δια ζώσης – εξ αποστάσεως) ομοταγή με τα ελληνικά ΑΕΙ, αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ( Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), με έξι (6) σχολές που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της εκπαίδευσης. Επίσημες γλώσσες του Πανεπιστημίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική) για την προώθηση των προγραμμάτων σπουδών του σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο (δια ζώσης και εξ αποστάσεως).

Κατανοώντας ταυτόχρονα την οικονομική συγκυρία, το φροντιστήριο μας στέκεται δίπλα στην ελληνική οικογένεια με αίσθημα ευθύνης, αναπροσαρμόζοντας τα δίδακτρα του στο πνεύμα της κρίσης και υιοθετώντας προνομιακή τιμολογιακή πολιτική για ειδικές ομάδες μαθητών (όπως έκπτωση διδάκτρων για ανέργους, πολύτεκνους, αδέλφια, μαθητές εκτός Βόλου, εγγραφή δύο μαθητών…) και επιβραβεύοντας την αριστεία (έκπτωση σε αριστούχους).

Ως μέλος του Συλλόγου Φροντιστών Μαγνησίας και της ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) συμμετέχουμε κάθε χρόνο στα Πανελλαδικά Διαγωνίσματα Προσομοίωσης για όλες τις τάξεις του Λυκείου. Παράλληλα, μέσω ειδικών διαγνωστικών τεστ εντάσσουμε το μαθητή – τρια σε τμήμα ανάλογα με τις δυνατότητές του. Παρέχουμε οργανωμένο υλικό μέσω προσωπικών σημειώσεων αλλά και εκδόσεων Schooltime. gr ως επιστημονικοί συνεργάτες του site.

ü Ομοιογενή τμήματα

ü Δωρεάν έκτακτες ώρες διδασκαλίας

ü Σύγχρονα εποπτικά μέσα

ü Εβδομαδιαία προγραμματισμένα υποχρεωτικά διαγωνίσματα

ü Συνεχής ενημέρωση γονέων για τις πραγματικές επιδόσεις των παιδιών

Βόλος, Τοπάλη 15 (με Δημητριάδος)

Τηλ. Επικοινωνίας: 2421-0-23227 / 6976796234

Υπεύθυνοι σπουδών: Ιωαννίδης Άρης, Φιλόλογος,

Ντανοπούλου – Ιωαννίδου Όλγα

olgantanopoulou@yahoo.gr.

(Facebook, Iωαννίδης Άρης)

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ


 

Επιχειρήματα κατά της χρήσης του κινητού τηλεφώνου:

1. Αποπροσωποποιείται η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, καθώς αρκούνται στην «εξ αποστάσεως» επαφή με τον άλλον, μέσω του κινητού τηλεφώνου και όχι στην «κατά πρόσωπο», με τη συνεύρεση στον ίδιο χώρο.

2. Καθίσταται εφικτή η επικοινωνία σε οποιεσδήποτε συνθήκες χώρου και χρόνου, κι έτσι ο συνομιλητής εξαναγκάζεται να επικεντρώσει την προσοχή του στον άλλον και να μιλήσει για θέματα που δεν αρμόζουν στο περιβάλλον που βρίσκεται.

3. Εικάζεται, χωρίς όμως να έχει ακόμη διαπιστωθεί, ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων σχετίζεται με την αϋπνία, με την ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο, με την πρόκληση λευχαιμίας,, με την αλλοίωση του DNA με την απώλεια μνήμης ή την ξαφνική σύγχυση και το σύνδρομο Αλτσχάιμερ.

4. Προκαλούνται μυϊκές βλάβες και στρες λόγω της συνεχούς πληκτρολόγησης για τη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων.

5. Tα παιδιά ανακαλύπτουν νέους συνθηματικούς τρόπους έκφρασης και διαφοροποίησης που αντιστοιχούν σε νέο γλωσσικό ιδίωμα, χωρίς όμως αυτό να προσφέρει εποικοδομητικές γνώσεις.

6. Αποτελεί δέλεαρ για βιαιοπραγία και ληστεία εις βάρος παιδιών που το φέρουν επιδεικτικά.

7. Οι γονείς επιθυμούν να ελέγχουν τα παιδιά κι αναπτύσσουν το αίσθημα του υπερπροστατευτισμού. Έτσι έχουν μεν την ψευδαίσθηση ότι «είναι κοντά» στα παιδιά τους, αλλά αυτά βρίσκονται όπου θέλουν, με όποιον θέλουν, και επικοινωνούν ανεξέλεγκτα με οποιονδήποτε. Έτσι τα παιδιά αποξενώνονται από την οικογένεια και μπορούν να δέχονται μηνύματα από ανεξέλεγκτες από τους γονείς πηγές.

8. Αποσταθεροποιείται το σχολικό περιβάλλον, καθώς μαθητές χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο κατά την ώρα των σχολικών μαθημάτων, πολλές φορές ως εργαλείο προσβολής των συμμαθητών πίσω από την ανωνυμία των μηνυμάτων ή και ως παιχνιδομηχανή.

9. Οι οικογένειες επιβαρύνονται με ένα ακόμη οικονομικό έξοδο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι, μεγαλύτερης αλλά και μικρότερης ηλικίας, έχουν πλέον στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο

 

 

Οταν δεν επικοινωνούμε, νιώθουμε κοινωνικά ανύπαρκτοι





Ο σύγχρονος homo communicans (επικοινωνών άνθρωπος) προτιμά να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο που τον περιβάλλει παρά να απολαμβάνει τη σιωπή της ηθελημένης απομόνωσης. Η απρόσκοπτη πρόσβαση μάλιστα σε όλες τις πηγές επικοινωνίας και πληροφόρησης -σταθερή και κινητή τηλεφωνία, Διαδίκτυο- φαίνεται πως τον καθησυχάζει: του παρέχει περισσότερη ηρεμία από ό,τι άγχος. Αντίθετα, η στέρηση της δυνατότητας επικοινωνίας τού δημιουργεί εκνευρισμό και ανασφάλεια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε στη Μ. Βρετανία από τους αναλυτές της εταιρείας The Future Laboratory, μιας από τις πιο αξιόλογες και πρωτοπόρες στην καταγραφή και την ανάλυση των καταναλωτικών τάσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, δύο στους τρεις ανθρώπους όταν βρεθούν σε ένα μέρος όπου το κινητό τους δεν έχει σήμα ή όταν η σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο διακοπεί λόγω βλάβης, σύντομα καταλαμβάνονται από εκνευρισμό και άγχος. Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ο αποκλεισμός από την τηλεφωνική ή τη διαδικτυακή επικοινωνία γεννά άγχος, οι ερωτηθέντες στην πλειονότητά τους (το 36%) το απέδωσαν στην αδυναμία επικοινωνίας με τους οικείους τους, το 31% στην αδυναμία διεκπεραίωσης των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, ενώ το 27% στην αδυναμία επικοινωνίας με τους φίλους τους. Από πού πηγάζει όμως το... discomgooglation, όπως αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες το αίσθημα ανασφάλειας εξαιτίας της αδυναμίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ο όρος προέρχεται από τη συρραφή της αγγλικής λέξης discombobulate, που σημαίνει «προκαλώ σύγχυση/εκνευρισμό», με τη γνωστή μηχανή αναζήτησης Google); Σύμφωνα με τον Βρετανό ψυχολόγο James Brook, προκαλείται από ένα αίσθημα αποκλεισμού από το παρόν. Οι νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας έχουν εθίσει τους ανθρώπους σε μια διεστραμμένη αντίληψη του παρόντος. Ετσι, κάθε αποκοπή ή διακοπή επαφής με τον καλπάζοντα κόσμο των sms, των e-mail ή του Facebook, για τους περισσότερους ανθρώπους ισοδυναμεί με κοινωνική ανυπαρξία: όταν δεν επικοινωνείς, είσαι δυνητικά ανύπαρκτος! (...) Αγχος όμως φαίνεται να προκαλεί στους χρήστες και η αδυναμία διεκπεραίωσης άλλων, ήσσονος σημασίας, εργασιών που απαιτούν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπως η αναζήτηση μιας διεύθυνσης σε έναν οδικό χάρτη, η έρευνα αγοράς για την αναζήτηση της φθηνότερης τιμής ενός προϊόντος ή η γνωριμία με άλλα άτομα μέσω των ιστοσελίδων online ραντεβού.  Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αυτή έδειξε ότι ένας όχι ευκαταφρόνητος, αν και σαφώς μικρότερος, αριθμός ατόμων θεωρεί «απελευθερωτική» την προσωρινή διακοπή κάθε μορφής επικοινωνίας με την οικογένεια (29%) και με το εργασιακό περιβάλλον (28%).  Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι στη Γαλλία το πρόσφατο κύμα αυτοκτονιών στη γαλλική εταιρεία τηλεφωνίας France Telecom έχει αποδοθεί, μεταξύ των άλλων οικονομικών-εργασιακών αιτιών, και στο άγχος που γεννά στους εργαζόμενους η υπερβολική χρήση των νέων τεχνολογιών, με τον καταιγισμό από sms και e-mail που δέχονται και στέλνουν καθημερινά.*

 

Το κινητό τηλέφωνο στην υπηρεσία της υγείας

Χωρίς πρόθεση να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους που εκτείνονται από την αποστολή μηνυμάτων, πρόσβασης στο Ίντερνετ και τηλεφωνικών κλήσεων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδιώκουν να προσφέρουν τώρα και υπηρεσίες υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Η ιδέα ενός τηλεφώνου που λειτουργεί ως «γιατρός τσέπης» έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη μεγαλύτερη έκθεση της αγοράς που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη. Ανάμεσα στις πολλές πιθανές εφαρμογές για τις φτωχές χώρες, οι ειδικοί εστιάζουν στη δυνατότητα υπενθύμισης εμβολίων και εξετάσεων με ειδοποιήσεις μέσω κινητού. Επιπλέον, γιατροί που εργάζονται σε απομακρυσμένα νοσοκομεία μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να ενημερώνουν τον πληθυσμό για επιδημίες και ιούς.
..........................................
Η Ελίζαμπεθ Μπόεμ, αναλυτής στην Forrester Research, βλέπει οφέλη αλλά και περιορισμούς σε αυτή την πιθανή λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. «Μια από τις μεγάλες προκλήσεις είναι ότι αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη από ιατρικές συμβουλές είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που συνήθως δεν είναι εξοικοιωμένοι με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Κάποιες από τις υπηρεσίες που λειτουργούν ήδη αφορούν τη μέτρηση των επιπέδων ζαχάρου με μια συσκευή που συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο, το οποίο στέλνει τα στοιχεία απευθείας στον θεράποντα ιατρό, ενώ στις ΗΠΑ, η υπηρεσία Foodphone δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να στέλνουν φωτογραφία του γεύματος τους σε ειδικούς που στη συνέχεια ενημερώνουν με μήνυμα για τη θρεπτική του αξία.

 

Χρήσιμες συμβουλές προς γονείς και κηδεμόνες

* Μάθετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο και γνωρίστε την πλειάδα των υπηρεσιών που παρέχει. Ακολουθήστε τις εξελίξεις. Τα παιδιά σας μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμοι οδηγοί στον δρόμο της μάθησης.
* Συμφωνήστε μαζί με τα παιδιά σας τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν όταν χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο και ειδικά όταν κάνουν χρήση των online υπηρεσιών.
* Μάθετε στα παιδιά σας τους πιθανούς κινδύνους, ειδικότερα αυτούς που έχουν σχέση με προσωπικές επαφές και εκπαιδεύστε τα να τους αναγνωρίζουν.
* Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να μην απαντούν σε μηνύματα που λαμβάνουν από ξένους ή που φαίνονται περίεργα.
* Ακόμη κι αν η εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας παρέχει φιλτράρισμα του περιεχομένου, να θυμάστε πάντα, ότι η αποτελεσματικότερη προστασία από ανεπιθύμητες καταστάσεις και κινδύνους είναι η γνώση και η επαγρύπνηση.

Χρήσιμες συμβουλές προς εκπαιδευτικούς και σχολικά περιβάλλοντα



* Θέστε κανόνες χρήσης των κινητών τηλεφώνων μέσα στο σχολείο. Αναθεωρείτε τους κανόνες σε τακτά χρονικά διαστήματα ακολουθώντας την τεχνολογία.

* Ενσωματώστε μέσα στο μάθημα της πληροφορικής τη διδασκαλία της ικανότητας της χρήσης των νέων μέσων, και μάθετε στα παιδιά τις θετικές πλευρές της τεχνολογίας. Χρησιμοποιήστε την ίδια την τεχνολογία για την διαδικασία της μάθησης μέσα στην τάξη, εάν αυτό είναι δυνατό.
* Κρατάτε συνεχή επαφή με τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών, για να διασφαλίζετε την συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών στο σπίτι

Χρήσιμες συμβουλές προς τα παιδιά:

Δείξτε στους γονείς σας όλα τα καταπληκτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το κινητό σας τηλέφωνο, και δείξτε τους ότι ξέρετε να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια ακολουθώντας τους παρακάτω απλούς κανόνες:
* Μη δίνετε το νούμερο του κινητού σας τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό σας στοιχείο (τηλέφωνο σπιτιού, διεύθυνση, όνομα σχολείου, κλπ.) σε άτομα που δεν γνωρίζετε από κοντά. Ποτέ μην απαντάτε σε SMS ή εικονομηνύματα που λαμβάνετε από αγνώστους.
* Κρατάτε πάντα τον PIN και τον κωδικό ΙΜΕΙ σε ασφαλές μέρος.
* Να θυμάστε ότι δεν είναι ασφαλές να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου ή μέσω του Διαδικτύου. Μπορεί μια τέτοια συνάντηση να αποδειχτεί επικίνδυνη. Εάν θέλετε να το κάνετε οπωσδήποτε, τότε συναντήστε τον ηλεκτρονικό σας φίλο μόνο σε δημόσιο μέρος, και πηγαίνετε με κάποιον από τους γονείς σας ή κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεστε.
* Σκεφτείτε καλά πριν στείλετε οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσα από το κινητό σας. Ζητήστε πρώτα την άδεια των φίλων σας πριν τραβήξετε φωτογραφίες τους, και ειδικά πριν τις στείλετε σε κάποιον άλλο ή τις ανεβάσετε στο Διαδίκτυο. Να θυμάστε πάντα, ότι μόλις στείλετε κάποια φωτογραφία δεν μπορείτε πια να ελέγξετε τον τρόπο χρήσης της.
* Παρακολουθείτε το κόστος των τηλεφωνικών σας κλήσεων, έτσι ώστε να ανακαλύψετε άμεσα τυχών υπερβολικές χρεώσεις ή χρεώσεις πρόσθετων υπηρεσιών.
* Να θυμάστε ότι η συνεχής χρήση του κινητού δεν κάνει καλό. Μπορείτε να δείτε τους φίλους σας από κοντά, ή να τους πάρετε τηλέφωνο από τη σταθερή σας συσκευή στο σπίτι σας. Όπως κάνατε και πριν να έχετε στην κατοχή σας ένα κινητό τηλέφωνο.
* Αν είστε ανήλικοι και κάποιο συμβάν κατά την χρήση του κινητού σας τηλεφώνου ή της online σύνδεσής σας σε κάποια διαδικτυακή σελίδα σας έκανε να νιώσετε άβολα ή σας φόβισε, απευθυνθείτε αμέσως στους γονείς σας.

 

Τα κινητά βλάπτουν σοβαρά το DNA


Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ



Σήμα κινδύνου για την υγεία ενηλίκων και -κυρίως- παιδιών εκπέμπουν έλληνες επιστήμονες που προχώρησαν πρόσφατα σε μια σημαντική ανακάλυψη: η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων καταστρέφει το DNA των κυττάρων! Καθώς οι ειδικοί συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τις βλαβερές συνέπειες από τη λεγόμενη «ηλεκτρομαγνητική ρύπανση», το εύρημα αυτό αποτελεί το τελευταίο, χρονικά, επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.
«Καταστροφή στο DNA ισοδυναμεί με κυτταρικό θάνατο ή κληρονομήσιμες γενετικές μεταλλαγές αν συμβεί σε αναπαραγωγικά κύτταρα. Αυτές οι μεταλλαγές είναι μη φυσιολογικές, με συνέπεια να επέρχεται θάνατος ή σοβαρές ασθένειες, καθώς και αλλαγές ακόμη και στην κατάσταση του οργανισμού. Οποιαδήποτε αλλαγή στο DNA των αναπαραγωγικών κυττάρων μεταφέρεται στις επόμενες γενεές» εξηγεί ο Δημ. Παναγόπουλος, βιοφυσικός και ερευνητής.
Τα πειράματα ξεκίνησαν εδώ και αρκετά χρόνια από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λ. Μαργαρίτη, διευθυντή του τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα πλέον πρόσφατα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν μέσα στο 2007 σε ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, το «Mutation Research». Εγιναν, μάλιστα, σε έντομα, που θεωρούνται πιο ανθεκτικά από τον άνθρωπο στις ακτινοβολίες.
Οι επιστήμονες επέλεξαν να μελετήσουν την επίδραση της ακτινοβολίας στο αναπτυσσόμενο κυτταρικό σύστημα των ωοθηκών νεαρών θηλυκών εντόμων που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου για έξι λεπτά ημερησίως και για έξι μόνο μέρες.
Σύνδρομο μικροκυμάτων
Τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν ακόμη και τους πιο έμπειρους ερευνητές: σε πολύ μεγάλο ποσοστό -μέχρι 60%- αναπτυσσόμενων αβγών το DNA των κυττάρων είχε καταστραφεί από την ακτινοβολία! Τα πειράματα είναι τα πρώτα παγκοσμίως που αποδεικνύουν ότι οι ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας προκαλούν κυτταρικό θάνατο σε ζωντανά πειραματόζωα με έκθεση μόλις λίγων λεπτών.
Ενα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι συμπτώματα όπως κεφαλαλγίες, κόπωση, απώλεια μνήμης, διαταραχές στον ύπνο και στη συγκέντρωση κ.ά. που έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους που εκτίθενται σε παρόμοιες ακτινοβολίες και έχουν ονομαστεί διεθνώς «σύνδρομο μικροκυμάτων» είναι δυνατό να οφείλονται σε καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
«Λόγω της ακτινοβολίας που απορροφάται από τον οργανισμό, αυξάνεται ο κίνδυνος για ανάπτυξη κακοήθους όγκου (γλοίωμα) στον εγκέφαλο, καθώς και νευρινώματος στο ακουστικό νεύρο -καρκίνος του ακουστικού νεύρου- μετά από 10 ή περισσότερα χρόνια χρήσης κινητού, ιδιαίτερα στην πλευρά του εγκεφάλου που έγινε η χρήση. Αυξάνεται ο κίνδυνος για βλάβη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, με αποτέλεσμα να μπορούν να περάσουν βλαβερές ουσίες από το αίμα στον εγκέφαλο. Παράλληλα παρουσιάζονται βλάβες στα νευρικά κύτταρα αλλά και στείρωση» υπογραμμίζει ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης.
Ασφαλώς, πολλαπλοί είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά. Οπως εξηγεί, «επειδή οι διαστάσεις του κρανίου τους είναι μικρότερες και τα οστά πιο μαλακά, ευνοείται η απορρόφηση ακτινοβολίας. Θεωρούνται πιο ευάλωτα γιατί είναι υπό συνεχή ανάπτυξη, παράγουν δηλαδή νέα κύτταρα».
Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ροσελίν Μπασελό, στις 3 Ιανουαρίου 2008, έκανε έκκληση προς τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί στη χρήση κινητού από τα παιδιά τους.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επιπτώσεις θα ήταν ίσως λιγότερο σοβαρές για τον άνθρωπο αν τα όρια έκθεσης ήταν πιο αυστηρά.
Τα όρια ασφαλείας
«Τα σημερινά όρια δυστυχώς δεν καλύπτουν τη δημόσια υγεία από αυτές τις βλάβες. Διαμορφώθηκαν το 1997 από τη Διεθνή Επιτροπή Μη Ιονίζουσας Ακτινοβολίας για να προστατεύουν από αύξηση θερμοκρασίας που μπορεί να προκαλέσει η ακτινοβολία. Βασίζονται μόνο σε βραχυπρόθεσμη έκθεση και στην ένταση της ακτινοβολίας και δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως τη διάρκεια έκθεσης, τη συχνότητα κ.ά. Γι' αυτό τον λόγο οι συνεχείς μετρήσεις που αναφέρουν ότι οι κεραίες εκπέμπουν εντός των ορίων ασφαλείας δεν προστατεύουν το κοινό από τη χρόνια έκθεση στην ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε κινδύνους χωρίς να το γνωρίζει», τονίζει ο Λ. Μαργαρίτης.

……………………………………………………
Εν τω μεταξύ δεν είναι λίγα τα κράτη και οι περιοχές που ήδη μείωσαν τα όρια κάτω από τα προβλεπόμενα:
Στην Ιταλία, τη Ρωσία, την Πολωνία και το Παρίσι το όριο είναι πλέον 10 μικροβάτ ανά τ.ε., στο Σάλζμπουργκ της Αυστρίας 0,1 μικροβάτ ανά τ.ε., και στο Βέλγιο 1-2 μικροβάτ, ενώ υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω μείωση.
«Κάνουμε έκκληση στην πολιτεία», καταλήγουν οι επιστήμονες, «να μειώσει τα όρια που έχει θεσπίσει με τον νόμο περί τηλεπικοινωνιών του 2006, ακολουθώντας το παράδειγμα των χωρών αυτών. Το μήνυμα έχουν υιοθετήσει και μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπως της Αθήνας και του Πειραιά, που με ψήφισμά τους καλούν το κράτος να προβεί άμεσα σε μείωση των ορίων».

Το “image” του κινητού

 
Πλέον το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει κάτι παραπάνω από μόδα ή από εργαλείο καθημερινής χρήσης. Ευτυχώς ή δυστυχώς όλοι κυκλοφορούν με – τουλάχιστον – ένα κινητό επάνω τους και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από την κατηγορία αυτή.
Βέβαια, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν (ακόμα και στο παρόν) για την χρήση που κάνει ο κάθε ένας στο κινητό. Άλλοι το χρησιμοποιούν μόνο για να παίρνουν τηλέφωνα και να στέλνουν μηνύματα. Πέρα από τις συμβατικές λύσεις (τηλέφωνο και sms), άλλοι το χρησιμοποιούν για ημερολόγιο, άλλοι το χρησιμοποιούν για παιχνίδια, άλλοι για Internet και τα λοιπά.
Αυτή τη φορά θέλω να εξετάσω μία διαφορετική πτυχή αυτής της συνήθειας! Θυμάμαι πριν από μπόλικα χρόνια, γύρω στο 1999 – 2000, είχα πάει στην Αγία Τριάδα (να δω την γιαγιά μου) και γυρνούσα με το λεωφορείο πίσω στην Θεσσαλονίκη. Καθόμουν τέρμα πίσω (όπως πάντα στα λεωφορεία) και λίγο πιο δίπλα καθόταν ένας κύριος πολύ καλά ντυμένος (κουστούμι, γραβάτα, κλπ) ο οποίος κρατούσε έναν χαρτοφύλακα, 2-3 εφημερίδες και ένα κινητό τηλέφωνο!
Το κινητό τηλέφωνο αν δεν ήταν αυτό της εικόνας, σίγουρα ήταν παλιότερο και μεγαλύτερο! Όσο ήμασταν μέσα στο λεωφορείο (η διαδρομή Αγία Τριάδα – Θεσσαλονίκη τότε ήταν κανένα 45λεπτο) το κινητό χτύπησε περίπου 4-5 φορές. Πάντα έκανε ένα πάρα πολύ διακριτικό μπιπ και πριν προλάβει να κάνει και δεύτερο ο κύριος (χωρίς να κουνηθεί ή να το κοιτάξει) το έκλεινε! Μέχρι που κατέβηκε από το λεωφορείο δεν απάντησε σε ούτε ένα τηλεφώνημα.
Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα κινητό (ή τουλάχιστον από τις πρώτες), αλλά μου έκανε τρομερή εντύπωση, γιατί ο κύριος ήταν άκρως διακριτικός και δεν ήθελε να ενοχλεί τους υπόλοιπους επιβαίνοντες με την χρήση του κινητού. Εντελώς αντίθετα είναι τα σημερινά ήθη και έθιμα. Όλοι οι νέοι (αλλά και οι μεγαλύτεροι πολλές φορές) βάζουν το κινητό να χτυπάει με τον πιο δυνατό ήχο που μπόρεσαν να βρουν ώστε να είναι σίγουροι ότι θα τον ακούσουν όλοι μέσα στο λεωφορείο. Πολλές φορές, αν το κινητό δεν χτυπήσει, το βάζουν να παίζει μόνοι τους, έτσι ώστε και πάλι να καταλάβουν όλοι ότι έχει κινητό που παίζει και μουσική.
Εκτός από αυτό, όλοι (όλοι όμως – τον εαυτό μου τον βγάζω αυτή την φορά) σηκώνουν το κινητό μέσα στο λεωφορείο και μιλάνε όσο πιο δυνατά γίνεται γιατί έτσι κι αλλιώς που να ακούσουνε με τόση φασαρία. Μα καλά, δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την στάση που θα κατέβουν και να καλέσουν αυτοί; Δεν θα γίνει τίποτα αν περάσουν 5-10 λεπτά!
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά παραδείγματα που μου έχουν έρθει στο μυαλό και τα οποία με κάνουν να αναρωτιέμαι… η χρήση του κινητού σήμερα είναι για καθαρά επικοινωνιακούς και χρηστικούς λόγους ή για λόγους Image;

 

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΦΙΛΟΙ Η ΕΧΘΡΟΙ;

Δεν ξέρουμε κι εμείς τι να πιστέψουμε πλέον! Οι γνώμες διχάζονται και αλλάζουν συνεχώς. Οι μεν λένε πως πρέπει αμέσως να πετάξουμε τα κινητά τηλέφωνα μας γιατί είναι πολύ επικίνδυνα, οι δε λένε πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αυτά που λένε οι μεν, μετά οι μεν αλλάζουν γνώμη και υποστηρίζουν πως ίσως να μην είναι τόσο τραγικά τα πράγματα τελικά, αλλά οι δε πείθονται πως πρέπει να κάψουμε όλα τα κινητά αμέσως... και η ιστορία συνεχίζεται...
Τι γίνεται όμως με εμάς; Τι πρέπει να κάνουμε τελικά, να πετάξουμε τα κινητά μας τηλέφωνα ή όχι;
Σίγουρα θα θυμάστε όταν, πριν από όχι και τόσο πολύ καιρό, ξαφνικά έγιναν "της μόδας" τα κινητά τηλέφωνα. Εκεί που οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν τέτοια "κατασκευάσματα", ξαφνικά είχαμε όλοι την μεγάλη ανάγκη να αποκτήσουμε από ένα, έτοιμο για κάθε είδους εντελώς αχρείαστο τηλεφώνημα...
Π.χ. στον καλύτερο μας φίλο για να του πούμε πως μόλις είδαμε στον απέναντι δρόμο τον άλλο καλύτερο μας φίλο ο οποίος φορούσε ένα απαίσιο και εντελώς "ντεμοντέ" πράσινο παντελόνι και μιλούσε στο τηλέφωνο με τη θεία του!
Από τότε, όταν έγινε αυτή η ραγδαία εξάπλωση των κινητών τηλεφώνων, οι επιστήμονες άρχισαν να διερωτώνται για τα πιθανά "κακά" που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα κινητά αφού "ουδέν καλό αμιγές κακού"!
Αγνοώντας τα άλλα προφανή προβλήματα (π.χ. τη σπατάλη χρημάτων) επικεντρώθηκαν στην υγεία όπου διαμόρφωσαν μια αρκετά σημαντική και εκφοβιστική θεωρία: πως η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και καρκίνο στον εγκέφαλο.
Έγιναν πάρα πολλές έρευνες από τις οποίες ελάχιστες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί όντως να βλάψει σοβαρά την υγεία. Μάλιστα, οι έρευνες που κατέληγαν στο συμπέρασμα αυτό χρησιμοποιούσαν σαν δείγματα παλιά μοντέλα κινητών τα οποία λειτουργούσαν με πολύ πιο ψηλή ακτινοβολία από τα νέα μοντέλα.
Οι υπόλοιπες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για μας. Παράλληλα όμως τόνισαν πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές μακροχρόνιες έρευνες για να είμαστε πια 100% σίγουροι πως δεν είναι βλαβερά τα κινητά, γι' αυτό πρότειναν να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση τους.
Αυτό σημαίνει:
για τους ενήλικες πως πρέπει να περιορίζουν το χρόνο ομιλίας όσο περισσότερο γίνεται. Επίσης, όταν η λήψη του τηλεφώνου δεν είναι καλή, πρέπει να αποφεύγουν τα τηλεφωνήματα αφού το κινητό χρειάζεται επιπλέον δύναμη για να επικοινωνήσει και έτσι η ακτινοβολία είναι ισχυρότερη.
για τα παιδιά κάτω των 16 χρονών πως πρέπει να αποφεύγουν εντελώς την χρήση κινητών τηλεφώνων. Ο λόγος είναι ότι στα παιδιά ο εγκέφαλος ακόμη βρίσκεται σε φάση που μεγαλώνει και έτσι είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία.
Σίγουρα θα έχετε ξανακούσει κάποιον να παραπονιέται για πονοκέφαλους μετά από ένα αρκετά μεγάλο τηλεφώνημα από κινητό. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως οι πονοκέφαλοι οφείλονται στα κινητά αλλά μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες.
Τι γίνεται τώρα με τις μεγάλες αντένες από τις οποίες αποστέλλεται η ακτινοβολία; Βλέπουμε συνεχώς στις ειδήσεις τις διαμαρτυρίες κατοίκων κάποιων περιοχών στις οποίες υπάρχουν βάσεις τέτοιων αντενών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι αντένες είναι υπεύθυνες για το αυξημένο ποσοστό περιπτώσεων καρκίνου στην περιοχή και για άλλα πολλά συμπτώματα.
Και γι' αυτό έχει γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Ομάδα του BBC έβαλε 10 φοιτητές (με την συγκατάθεση τους βέβαια!) να ζήσουν για μια εβδομάδα σε ένα σπίτι, στον κήπο του οποίου υπήρχε αντένα. Αυτό που είπαν στους φοιτητές ήταν ότι η αντένα θα βρισκόταν σε λειτουργία κατά τις πρώτες μέρες της εβδομάδας και προς το τέλος της εβδομάδας θα την απενεργοποιούσαν.
Στην πραγματικότητα όμως, η αντένα δεν ήταν ενεργοποιημένη στην αρχή της εβδομάδας και ήταν σε λειτουργία προς το τέλος της.
Όταν οι φοιτητές ρωτήθηκαν, είπαν πως οι μέρες κατά τις οποίες κάποιοι ένιωθαν άρρωστοι ήταν κατά τις αρχές της εβδομάδας, όταν νόμιζαν πως η αντένα ήταν ενεργοποιημένη ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν!
Αυτό που ήθελε να δείξει με αυτή την έρευνα η ομάδα του BBC ήταν ότι πολλές φορές τα διάφορα συμπτώματα που νιώθουμε προέρχονται από την ανησυχία μας και μόνο.
Βέβαια, αυτό και πάλι δεν μας αποδεικνύει πως οι αντένες είναι ασφαλείς γι' αυτό πρέπει και εδώ να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου